Zo merk je dat je next level gaat in je ontwikkeling


Stel: Je bent lekker bezig met zelfontwikkeling en dan komt daar ineens een punt dat je voor je gevoel compleet vastloopt. Herken je dat?

Ik vond dat eerder altijd erg frustrerend, want ik was toch net zo goed bezig?

Nu weet ik dat zulke momenten me juist verder kunnen helpen.

Omdat ik weet hoe vervelend het is om het gevoel te hebben dat je stilstaat (of zelfs achteruitgaat!) qua ontwikkeling, heb ik hier een podcastaflevering over opgenomen.

In aflevering #119 van De Perfectionismepodcast help ik je om de les te leren die er in zulke momenten zit. Zodat je daarna weer volle kracht vooruit kunt gaan.

Binnen je ontwikkeling doorloop je vaak verschillende levels.

Het is heel logisch dat wanneer jij level 1 net onder de knie hebt, dat level 2 en level 3 nog niet goed lukken. Stel dat je bijvoorbeeld wilt leren om liever voor jezelf te zijn. Level 1 is dan dat dat je lukt wanneer je in rustig vaarwater zit. Level 2 is dat dit ook lukt wanneer er wat meer druk op de ketel staat en level 3 is dat het je vrijwel altijd lukt, hoe je omstandigheden ook zijn.

Wanneer je begint met het leren van nieuw gedrag, gaat het erom dat je al supertrots mag zijn op de kleinste succesjes. Het is super logisch dat je dan af en toe denkt: “Hey, maar nu lukt het me weer niet. Ik ben er nog lang niet!”

Als je deze gedachte bij jezelf gewaarwordt, dan is de kans groot dat je tegen een “next level” van je ontwikkeling aanloopt.

Verander je mindset

Zeg dit NIET tegen jezelf wanneer je merkt dat je even vastloopt in je ontwikkeling:

 • “Zie je nou wel, ik ga dit nooit leren”
 • “Dit zit blijkbaar gewoon in mijn karakter. Punt.”
 • “Ik heb hier geprobeerd aan te werken en het gebeurt me nog steeds. Blijkbaar ben ik hier niet toe in staat”
 • “Al mijn vooruitgang is weggegooid en ik heb het voor niks gedaan”
 • “Ik heb gefaald”

Doe in plaats daarvan deze dingen:

 • Realiseer je dat je ontwikkeling niet in een rechte lijn gaan. Dat het soms heel goed lukt en soms helemaal niet lukt
 • Probeer in te zien dat dit moment geen bewijs is dat jij nu eenmaal zo in elkaar zit en dat dat nooit zal veranderen
 • Denk in zo’n situatie aan de uitspraak: “Each level has its own devil”
 • Weet: Dit is geen teken dat jij iets verkeerd doet, maar een teken dat jij steeds mag leren. Dat is alleen maar erg fijn, want dat betekent dat jij nog leermomenten ziet waarin jij kunt verbeteren.
 • Vraag jezelf af: “wat gebeurde hier nu precies? Wat maakte dat ik dit lastiger vond dan op een moment dat het wel lukte”.
 • Kijk naar je succeservaringen! “Hoe had je dit toen aangepakt? Wat hielp jou daarbij? Kun je daar iets van meenemen voor in deze nieuwe situatie? Wat is er deze keer anders? En wat heb je dan nog te leren?”. Met deze mindset creëer je een groeimindset. Een onderwerp waar we binnen Goed Genoeg een hele module aan wijden.

Hoe help je jezelf vooruit?

Zeg niet tegen jezelf:

 • “Wat heb ik nu weer verkeerd gedaan?”
 • “Ik moet dit nu beheersen,waarom lukt het me nog niet?”

Doe dit in plaats daarvan::

 • Formuleer jouw leervraag
  • Een concreet voorbeeld: “Oke, het lukt me al beter om rust te nemen in mijn eigen tijd. Maar ik vind het nog moeilijk om mijn grens aan te geven wanneer iemand een vraag aan mij stelt.” Dan is mijn leervraag: “Hoe kan ik bij mezelf inchecken ook als iemand anders een verwachting van mij heeft? Hoe kan ik dat gaat oefenen? Wat heb ik daarbij nodig?”
 • Voel op een relaxte manier dat je altijd ergens beter kunt worden en dat je altijd kunt groeien.

Zo kun je van elke situatie en van elk nieuw level een mooie leerervaring maken. Voel je wat een verschil dit maakt?

Laat het me weten in een reactie op deze mail of onder mijn post op Instagram of Facebook.

Heel veel liefs,

Evelien

P.S.: En dit zijn drie manieren waarop je direct aan de slag kunt met het loslaten van je perfectionisme:

 1. 👩‍💻 Volg de gratis Masterclass ‘HSP & Perfectionisme’
 2. 📖 Lees het boek ‘Goed Genoeg – 50 tips om je perfectionisme los te laten’
 3. ⭐ Doe mee aan Goed Genoeg, hét online programma voor perfectionisten die relaxter & gelukkiger willen worden

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *