Zelfvertrouwen opbouwen: hoe ik dacht dat het werkte en hoe het écht werkt


Zie je mijn awkward glimlach? Deze foto nam ik vlak voor mijn allereerste webinar. Ik vond het retespannend, maar heb het toch gedaan.

Vroeger had ik zo’n webinar liever niet gegeven, omdat ik geloofde dat ik er niet zelfverzekerd genoeg voor was. Ik dacht dat de wereld verdeeld was in 2 soorten mensen: mensen met en mensen zonder zelfvertrouwen.  Nu weet ik dat het anders werkt…

Als jij jezelf weleens afvraagt waarom je zo weinig zelfvertrouwen hebt, is deze aflevering voor jou.

“Ik heb daar niet genoeg zelfvertrouwen voor”

Ik heb in mijn leven vaak gedacht dat er iets mis was met me. Ik voelde me anders dan anderen. Onzeker. Niet oké. Stuk. Dat anderen wel zelfvertrouwen hadden, vond ik logisch. Ik zag het alleen niet als iets voor mezelf.

Op mijn studentenvereniging kwam ik er voor het eerst achter dat die aanname niet klopte. Ik keek op tegen een jaargenoot. Een dame die fel en direct overkwam. Ik dacht dat ze veel zelfvertrouwen had. Dat zij iets had wat ik niet had. Ze was toch niet voor niets zo aanwezig?

Tot ik met haar in gesprek raakte en ontdekte dat ze juist heel onzeker was. Ze had minstens zo veel onzekerheden als ik. Wauw! Ik was niet de enige die onzeker was; meer mensen bleken dat te zijn.

Het retespannend vinden en toch stappen voorwaarts zetten

Het moment dat ik echt leerde over zelfvertrouwen was toen ik mijn eigen bedrijf begon. Ik was geïnspireerd door andere ondernemers, waarover ik het idee had dat ze miljoenenbedrijven hadden en megasuccesvol waren. Ik dacht: ‘Zij hebben iets dat ik niet heb. Lef. Zelfvertrouwen. Zonder dat ik dat heb, kan ik mijn bedrijf niet beginnen.’

Tot ik erachter kwam dat in al hun verhalen momenten van onzekerheid, spanning, niet precies weten hoe je iets moet aanpakken en weinig zelfvertrouwen zaten. Wat ik consequent in hun verhalen hoorde, was dat iedereen angsten en onzekerheden heeft maar dat je je daardoor niet tegen hoeft te laten houden.

Al die inspirerende ondernemers waren ook ooit op dat punt waar ik stond, en vonden het net zo spannend. Wat een goed nieuws! Dat betekent dat ik het retespannend mag vinden en toch stappen voorwaarts mag zetten.

Ik ontdekte dat mijn aanname dat mensen met en zonder zelfvertrouwen anders in elkaar zitten niet klopte. Het was een foute aanname! Het grote verschil is niet hoe je in elkaar zit of hoe je bent, maar wat je doet.

Hoe zit het met jou? Blijf je binnen je comfortzone, of durf jij stappen te zetten op de onbekende weg?

Dit heb ik geleerd over zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen is niet zo perfect worden dat er nooit meer iets fout gaat en je je nooit meer onzeker of gestrest voelt. Zelfvertrouwen is weten dat er dingen mis zullen gaan en weten dat je je onzeker of gestrest gaat voelen, maar OOK weten dat je het aankunt.

Je angsten en onzekerheden accepteren, en desondanks stappen zetten richting datgene dat je wilt. Jezelf onvoorwaardelijk steunen, wat er ook gebeurt. No matter what.

Kun je jezelf voorstellen wat er zou gebeuren als je dat zou voelen? Ik daag je uit: zet vandaag een kleine stap die je spannend vindt, maar wel richting je droomleven is.

Laat je me weten wat die stap was? Stuur me een DM op Instagram. Je kunt me vinden via @evelien_bijl.

Liefs,

Evelien

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *