Kies jij voor de veilige weg of voor je dromen?


Kies jij voor de veilige weg? Of durf je stappen te zetten in de richting van spannende dingen?

Misschien doe je die spannende, nieuwe dingen wel liever dan wat je nu doet. Voor jou betekent dat wellicht minder werken, je droombaan zoeken of voor jezelf beginnen.

Sabine, een deelnemer aan mijn programma Goed Genoeg, voelde zich niet meer uitgedaagd in haar vaste functie.

Ondertussen voelde ze iets kriebelen – een onderliggend verlangen. Ze besloot verder te gaan kijken. Er kwamen twee opties op haar pad.

Wetende dat Sabine iemand is die haar werk goed wil kunnen en onzekerheid voelt of ze nieuw werk wel aankan, waar denk jij dat Sabine voor gegaan is? De veilige weg of het onduidelijke en spannende pad?

En hoe ziet die keuze er voor jou uit?

Maar kan ik dat dan wel?

Misschien kies ook jij vaak voor datgene waarvan je zeker weet dat het je gaat lukken. Dat voelt immers veilig. Andere keuzes, zoals minder werken of een eigen bedrijf starten, voelen onzeker en eng.

Sabine stond voor twee keuzes. De eerste keuze was een veilige keuze. Een horizontale stap waarbij ze hetzelfde salaris en dezelfde verantwoordelijkheden zou houden. Een andere afdeling, maar qua werk- en denkniveau hetzelfde.

Keuze twee was een verticale stap. Een andere werkplek met andere inhoud en omgeving. Meer verantwoordelijkheden en een hoger salaris.

Stiekem vond Sabine de tweede keuze toffer. Tegelijkertijd dacht ze: ‘Kan ik dat dan wel? Gaat dat wel goed komen?’

Wat zou jij doen, als je Sabine was? Zou je voor de veilige optie gaan? Of zou je voor optie twee kiezen, waarvan je stiekem denkt dat je het aankunt maar ook voelt dat het een grotere uitdaging is?

Misschien voel je ‘m al aankomen: Sabine is voor optie twee gegaan.

Sabine vertelde: ‘Doordat ik mee heb gedaan aan het programma kon ik veel vertellen over mijn ontwikkelpunten, valkuilen en kwaliteiten. Daardoor kon ik ontspannen reageren op vragen. Ik vertelde dat ik weet dat ik in een ontwikkeling zit, mijn perfectionisme langzaam aan het loslaten ben en vaker voor het spannende pad durf te kiezen.’

Haar manager reageerde in het tweede gesprek: ‘Dat wilde ik even van je horen. Gefeliciteerd, je hebt de functie!’

Supergaaf! Dit onderstreept voor mij dat hoe hoger je op de ladder in je carrière komt, hoe belangrijker het is dat je aandacht besteedt aan je persoonlijke ontwikkeling en in staat bent om te reflecteren op jezelf.

Als je start in een nieuwe baan, heb je geen idee van de inhoud. Het belangrijkste wat mensen in een sollicitatieprocedure willen weten is in hoeverre jij in staat bent om te kijken naar je eigen gedrag en kunt bijsturen.

Mijn vraag aan jou…

In hoeverre herken jij dat je liever voor de veilige weg kiest? Of durf jij al te kiezen voor het spannende pad, waarop je niet precies weet wat je te wachten staat? Als dit voor jou een thema is, in hoeverre investeer jij dan in je persoonlijke ontwikkeling?

Wat zou er gebeuren in je leven, als je jezelf zou gunnen om die spannende stap te zetten? Terwijl je jezelf tegelijkertijd ondersteunt en weet dat je het wel aankunt?

Ik help je graag bij het omgaan met die spanning die bij zo’n onbekende weg ontstaat. Want ik geloof dat daar de mooiste ontdekkingen liggen. En dat het helemaal niet erg is als je het spannend vindt om die weg te bewandelen.

Heb je iets aan deze podcast gehad? Laat het me weten via een DM op Instagram. Je kunt me vinden via @evelien_bijl.

Liefs,

Evelien

P.S. Zin om een online training van mij bij te wonen om je perfectionisme los te leren laten? Ik geef er binnenkort weer een! Klik hieronder om je gratis aan te melden:

 

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *