Rust nemen, ook als je het niet ‘verdiend’ hebt?


Ik zat laatst een paar dagen helemaal alleen in een heerlijke pipowagen midden in het bos. Mijn plan was om daar te brainstormen voor mijn bedrijf. Weg van alle prikkels in de stad wilde ik boswandelingen maken én een hoop werk verzetten.

Maar er gebeurde iets wat ik heel goed herkende van vroeger. Terwijl ik me eigenlijk had voorgenomen om veel te werken, voelde dat ik moe was en rust nodig had. 

Ik baalde ervan, dit was niet de bedoeling! Moest ik nu luisteren naar mijn lijf of gewoon even doorzetten en me aan mijn planning houden?

In deze podcast vertel ik je precies wat er gebeurde in mijn hoofd. Hoe ik omga met dit soort dilemma’s.

Als jij iemand bent die vaak zo hard werkt tot je niet meer kunt of als jij vindt dat je rust eerst moet verdienen, is deze podcast voor jou.

Lui zijn als je rust neemt

Tijdens mijn studie vond ik mezelf al lui. Ook in mijn werk had ik het idee dat ik net niet genoeg mijn best deed — zeker wanneer ik rust nam. Eigenlijk had ik mijn werk altijd gewoon af en moest ik nuttiger van mezelf zijn dan ik al was.

Ook sociaal vond ik dat ik veel moest. Geen gezeik, gewoon naar dat feestje gaan — hoe je je ook voelt. Nu heb ik gelukkig geleerd dat rust nemen juist belangrijk is. Voor je focus en je productiviteit, maar ook voor hoe je je voelt. Rust en ontspanning zijn hoognodig om gezond te blijven en goed in je vel te zitten.

Rust nemen is een belangrijk onderdeel van mijn programma. Daarom denk je misschien dat ik het goed voor elkaar heb en veel rust neem. Deels is dat zo. Ik maak niet veel afspraken op een dag en werk drie dagen per week. Toch wil dat niet zeggen dat rust nemen bij mij helemaal vanzelf gaat.

Zo ging het er in de pipowagen aan toe…

Eenmaal aangekomen in de pipowagen maakte ik een lunch klaar en zette ik de kachel aan. De vermoeidheid, ontspanning en weldadige luxe kwamen over me heen. Die dag gunde ik mezelf vakantie. Zo gezegd zo gedaan. Ik las het heerlijke en gemakkelijke boek ‘De zeven zussen’ en deed een dutje.

De volgende dag dacht ik: ‘Ik ben met frisse moed opgestaan. Nu gaan we knallen.’ Na twee uurtjes productief werken, was het tijd voor lunch en een boswandeling.
Toen voelde ik het alweer; ik had net als die dag daarvoor zin om op die knusse stoel te kruipen en mijn boek te lezen.

Mijn eerste gedachte op dat moment was: ‘Ah joh, Evelien, je had toch met jezelf afgesproken dat je ging werken? Stel je niet aan! Nog even knallen en dan mag je welverdiend rust nemen’.

Herken je dat? Dat je rust eerst moet verdienen door hard te werken?

De paradox is dat je juist productief kunt werken als je uitgerust bent. Als je jezelf pusht, ga je je grenzen over en verlies je je productiviteit. Als je doorbijt, levert dat niet per sé betere resultaten op. Als je maar doorgaat, voel je de vermoeidheid vaak niet eens. Juist als je rust neemt, kun je daarna opgeladen verder.

Toch vond ik het onterecht dat ik moe was en rust wilde. Een heel circus van kritische gedachten kwam voorbij dat me vertelde dat ik eigenlijk aan het werk zou moeten. En dat terwijl ik geen deadline had, maar mezelf een klus had opgelegd die best nog even kon wachten.

Het was het ultieme surrender-experiment. Ik heb mijn boek gepakt en mezelf met een dekentje op de luie stoel geïnstalleerd. Tegen mezelf zei ik: ‘Het is oké dat je die gedachten en gevoelens hebt, maar nu geeft je lijf aan dat je rust mag nemen.’

Die rust nam ik. Uiteindelijk besloot ik zelfs een nacht extra te blijven. De volgende dag voelde ik me licht en ontspannen en was ik megaproductief. Geïnspireerd en uitgerust ging ik naar huis.

Gun jij jezelf rust?

Mijn vraag aan jou is: wanneer heb jij jezelf voor het laatst echt rust gegund? Durf jij het vandaag of deze week rustiger aan te doen dan je gewend bent? Jezelf minder te dwingen om van alles te moeten? Ga op zoek naar mogelijkheden om jezelf rust te gunnen, zodat je kunt gaan voelen wat je echt nodig hebt.

Voel je gelijk allerlei schuldgevoelens? Dan nodig ik je uit om mee te doen aan mijn gratis training ‘In zes stappen naar meer rust en energie door minder perfectionisme‘ op 19 oktober om 10.00 uur. Daar leer ik je o.a. hoe je met dat schuldgevoel omgaat. Je bent welkom! Meld je aan door op de banner te klikken.

Liefs,

Evelien

 

 

 

 

 

 


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *