Hoe voorkom ik dat ik mijn grenzen overga doordat ik de ander niet teleur wil stellen?


Een deelnemer aan mijn programma Goed Genoeg vroeg mij laatst: “Hoe voorkom ik dat ik mijn eigen grenzen overga doordat ik de ander niet teleur wil stellen?”

Zij schetste een situatie waarin ze heel ziek was, maar geen ‘nee’ durfde te zeggen. Ze voelde zich niet goed maar sprak toch af met vriendinnen. Of ze maakte haar huis schoon omdat haar schoonmoeder langs kwam.

Zelfs als we ziek zijn of ons slecht voelen, gaan ‘wij’ perfectionisten over onze grenzen. We zijn bang dat anderen een negatieve mening over ons hebben. We zijn bang om veroordeeld te worden. We zijn bang om iemand teleur te stellen.

In deze podcast stel ik je drie prikkelende vragen waarmee je je grenzen vanuit een ander perspectief gaat bekijken. Ook leg ik je in deze podcast uit hoe je je grenzen respecteert.

 

1. We zorgen vaak enorm goed voor anderen, maar hoe goed zorg je eigenlijk voor jezelf?

De reden dat ik dit een krachtige vraag vind, is dat we vaak liefdevol zijn voor iedereen om ons heen maar we aan het eind van de dag zelf de rekening betalen. Misschien ben ook jij heel zorgzaam en empatisch en voel je goed aan wat anderen willen. Als je deze gevoeligheid alleen maar gebruikt voor anderen, trek je zelf keer op keer aan het kortste eind.

Herken jij dit? Hoe zou je er dan voor kunnen zorgen dat je je zorgzaamheid en gevoeligheid op jezelf leert toepassen? Waarom zouden andere mensen altijd bovenaan je lijstje moeten staan?

2. In hoeverre ben je de beste persoon die je kunt zijn door niet je grenzen aan te geven?

Vaak ga je grenzen over omdat je denkt dat het beter is voor een ander. Je denkt dat je een goed persoon bent door toch weer ja te zeggen en je grenzen over te gaan. Op korte termijn lijkt het alsof je een beter persoon bent door er voor een ander te zijn. Als je constant je grenzen overgaat, kan dit leiden tot oververmoeidheid of een gebrek aan energie.

Stel dat je van nu af aan naar jezelf luistert als je een grens voelt, denk je dat je dan over een jaar meer of minder te geven hebt? Denk jij dat als je je grenzen aangeeft je over een jaar meer of minder energie hebt?

Ik denk dat je dan veel meer te geven hebt. Je veel meer energie hebt. En wanneer je ervoor kiest om tijd met iemand door te brengen, je dit vanuit een andere energie doet. Niet vanuit schuldgevoel maar vanuit willen.

Mijn ervaring is dat door helder te zijn over wat wel en niet in je agenda past mensen dat waarderen. Heel vaak is het alternatief dat je biedt, een afspraak een week verplaatsen, ook prima. Ik krijg zelfs respect voor het aangeven van mijn grenzen. Wanneer ik wel afspreek, heb ik meer energie. Ik ben absoluut een fijner persoon door goed voor mezelf te zorgen.

Je kunt wel wachten tot anderen jou toestemming geven, maar jij bent het die keuzes moet maken in je leven. Neem verantwoordelijk en word een beter persoon juist door voor jezelf te zorgen.

3. Hoe zou je het vinden als een vriendin in jouw schoenen stond?

We hebben vaak een extreem hoge standaard voor onszelf, maar niet voor anderen. Stel dat je met een vriendin hebt afgesproken, maar jij voelt je supermoe en je wilt een avondje niks doen.

Hoe zou jij het vinden als de ander tegen jou zou zeggen dat hij of zij even tijd voor zichzelf nodig hebt? Zou je dat rampzalig vinden of vind je het eigenlijk wel prima?

Ik ben razend benieuwd of deze vragen je aan het denken hebben gezet. Laat je het me weten? Je kunt me een DM sturen op Instagram: @evelien_bijl.

In mijn gratis e-book leer ik je hoe je in vijf simpele stappen je grenzen aan kunt geven. Download ‘m hier.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *