Eng om te netwerken? Mijn nummer 1 tip voor perfectionisten!


Laatst stond ik voor het eerst van mijn leven bij een event helemaal alleen in de ontvangstruimte te wachten tot het begon. Ik stond daar een paar minuten zonder gesprekspartner terwijl mensen om me heen me gewoon konden zien. Best eng! Toch voelde ik me comfortabel.

Ik bedacht me dat ik dit vroeger nooit gedurfd zou hebben. En besefte hoeveel er is veranderd. Waar ik voorheen door mijn gevoeligheid en krampachtige inspanning met barstende hoofdpijn uit zo’n event kwam, kan ik nu zeggen dat netwerken redelijk vanzelf gaat.

Misschien vind ook jij als perfectionist netwerken eng, ben je bang wat anderen van je vinden of durf je jezelf niet te presenteren. Toch heb je af en toe met netwerkevents, oriënterende gesprekken of sollicitaties te maken en wil je je niet door je angst tegen laten houden.

Denk jij weleens ‘OMG, een netwerkborrel; ik ga bijna dood. Hoe moet ik in godsnaam iemand benaderen?’ Dan is deze podcast voor jou. Ik geef je mijn beste tip om je angst voor netwerken te overwinnen.

Niet alleen jij vindt netwerken spannend

Bedenk je dat je bij netwerken erg gefocust bent op jezelf – net zoals ieder ander. Iedereen is continu aan het nadenken over hoe hij of zij overkomt. Als je naar een netwerkbijeenkomst gaat, ben je zeker niet de enige die het een beetje spannend vindt.

Een van mijn deelnemers had laatst een netwerkborrel van een oude commissie. Ze merkte dat ze in haar maag zat met hoe het zou gaan. Ik vroeg haar ‘Hoe denk jij dat de nieuwe mensen in de commissie het vinden? Kun jij je nog herinneren hoe spannend jij het toen vond?’

Zij reageerde: ‘O ja, inderdaad! Ik ben vast niet de enige die het spannend vindt.’ Door je te bedenken dat niet alleen jij het spannend vindt, glijdt er al wat spanning van je af.

Mijn nummer 1 tip is: wees nieuwsgierig!

Wees nieuwsgierig en stel vragen. Hoe fijn is het als jij eraan bijdraagt dat andere mensen zich meer op hun gemak voelen? In plaats van focussen op hoe jij overkomt, kun je je focussen op je nieuwsgierigheid. Hoe voelt de ander zich? Wat drijft de ander? Waar is de ander mee bezig?

Als je nieuwsgierig bent, vragen stelt en een ander persoon beter leert kennen bereik je twee doelen: je stelt de ander op z’n gemak en je verplaatst de focus van jou naar de ander waardoor je kunt ontspannen.

Zet vanuit je nieuwsgierigheid de spotlight op de mensen met wie je in gesprek bent. Zie hen als de mensen die ze zijn; niet als machines om een mening over jou te hebben (zoals jij het misschien in je hoofd hebt).

Als je een netwerkborrel inloopt, kun je je bedenken: ‘Dit zijn allemaal mensen met emoties, talenten, onzekerheden, krachten. Net als ik.’ Door nieuwsgierig te zijn, maak je op een andere manier verbinding dan dat je alleen maar denkt over hoe jij overkomt.

Netwerken omdat je een nieuwe baan zoekt?

Nodig mensen die al doen wat jij leuk vindt uit voor een oriënterend gesprek. Bijna iedereen vindt het leuk om te vertellen over het werk wat ‘ie doet.

Als je interesse toont en vragen stelt, hoef je je niet zo’n zorgen te maken over hoe je overkomt. Blijf wel bewust van wat je voelt en wat er gebeurt bij de ander. Zo blijf je in verbinding.

Vergeet niet: het doel van een netwerkbijeenkomst is niet dat de ander jou leuk vindt of dat je nieuwe klanten of een nieuwe baan vindt, maar dat je een paar mensen beter leert kennen en verbinding maakt.

Veel luisterplezier gewenst!

Liefs,

Evelien

P.S. Wil jij meer weten over hoe jij je perfectionisme kunt loslaten? En leren hoe je relaxter in dit soort situaties kunt staan? Doe dan mee aan mijn gratis online training. 


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *