Betere resultaten door minder hard te werken


Ben jij vaak moe? En niet blij met de resultaten die je op je werk of studie behaalt? Weet je tegelijkertijd niet hoe je die resultaten verbetert omdat je al zo hard werkt? Dan is deze podcast voor jou. 

Ik neem je mee in het verhaal van Wietske, een oud-deelnemer aan mijn programma. In tentamenperiodes zat ze zeven dagen per week twaalf uur per dag te studeren. Ze was uitgeput en haalde nooit al haar tentamens.

Toen ik aan Wietske vroeg: ‘Goh, hoe ziet jouw werkweek eruit?’ zei ze dat ze geen idee had hoe ze het beter moest doen. Ze werkte al zo hard en ervoer geen ruimte om nog harder te gaan werken. Al haar tijd ging immers naar studeren. Ik stelde Wietske iets heel anders voor: minder hard werken.

Herken jij je in Wietskes uitspraken? En ben je benieuwd hoe ze betere resultaten behaalde door minder hard te werken? Je hoort het in deze podcast.

Probeer eens minder te werken

Ik stelde Wietske voor om juist MINDER te gaan werken. Om een dag per week vrij te nemen en een studieschema te maken met beperkte werktijden en voldoende ruimte voor pauzes.

Als jij iemand bent die dat patroon van doorgaan, doorgaan, doorgaan herkent, kun je je haar reactie wel voorstellen. Die was niet positief. Ze zei: “Ik ben bang dat ik het niet ga halen. Ik werk al zo hard en haal mijn tentamens nu al niet allemaal. Hoe zal dat gaan als ik minder hard ga werken?”

In onze maatschappij is het idee erin geslopen dat harder werken gelijk staat aan betere resultaten. Toch heb ik Wietske uitgedaagd om minder (hard) te gaan werken.

Nadat Wietske op deze nieuwe manier haar tijd indeelde, merkte dat ze zich lekkerder voelde. Dat ze de stof beter in zich opnam. Ze sliep beter. Was positiever ingesteld. En haalde voor het eerst in haar leven al haar tentamens. Tijdens haar volgende tentamenperiode herhaalde dit patroon zich.

Maar hard werken betekent toch betere resultaten?

‘Hoe kan dat nou?’, hoor ik je denken. Misschien denk je dat hard werken gelijk staat aan betere resultaten. Er is echter een verschil tussen veel en slim werken. Het verschil zit in de kwaliteit van je focus.

Je prefontale cortex is na 1,5 uur verzadigd en heeft pauzemomenten als een wandeling of kopje koffie nodig. Zo maak je ruimte vrij om je hersenen te ontspannen. Daarna neem je bewezen veel meer op. Als je te veel uren op een dag maakt en geen pauzes neemt, staan je hersenen in een continue overload en gaat het juist slechter.

Dat hard en veel werken niet gelijk staan aan betere resultaten merkte ik toen ik in mijn vorige baan fulltime werkte. De ene week werkte ik vier en de andere week vijf dagen. Het verschil tussen hoe ik me voelde tussen vier en vijf dagen was enorm.

Met vier dagen was ik frisser en meer uitgerust. Ik besloot vier dagen te gaan werken omdat ik me daarbij niet alleen lekkerder voelde, maar ook mijn werk verbeterde. Mijn focus en productiviteit namen toe, en mijn collega’s en leidinggevende bevestigden dit.

Ontspan je brein

Nu ik een eigen bedrijf heb, werk ik nog maar drie dagen. Ik doe net zoveel als voorheen in vijf dagen! In de uren dat ik werk, ben ik supergefocust en productief. Mijn hersenen hebben alle tijd om bij te komen en inspiratie op te doen.

Het is niet zo dat je alleen maar door minder dagen te werken hetzelfde effect bereikt. Kijk naar verschillende manieren om je brein te ontspannen:

  • Kijk naar hoe je dagen eruitzien. Ben je de hele dag non-stop bezig? Of heb je breaks om de 1,5 uur, zodat je hersenen kunnen opladen? Als je die pauzes niet neemt, adviseer ik je om die in te plannen.
  • Besteed aandacht aan je vrije tijd. Ben je continu van afspraak naar afspraak aan het hollen? Of gun jij je hoofd en lijf rust, door bijv. een wandeling te maken of te mediteren?

Door je hersenen rust te gunnen, ga je beter presteren en kom je beter in je vel te zitten.

Wat ga jij deze week doen om slimmer in plaats van harder te werken?

Laat het me weten via een DM op Instagram: @evelien_bijl.

Liefs,

Evelien

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *