5 manieren om hulp te vragen als perfectionist


Een deelnemer aan mijn programma vroeg me laatst: “Ik wil wel hulp vragen, maar hoe dan? Ik moet toch alles zelf kunnen? Kun jij me helpen om hulp te vragen?”

“JA!”, dacht ik meteen. Want hulp vragen is zo fijn en zo nodig. Toch zie ik dat het in perfectionisten vaak niet eens opkomt om hulp te vragen. Het is niets voor niets één van de meest gestelde vragen in mijn programma Goed Genoeg.

In deze podcast wil ik je inspireren om hulp te vragen. Daarom geef ik je vijf voorbeelden van hulp die je kunt vragen. Kies er één uit en ga ermee aan de slag.

Denk jij ook weleens: “Ik ga nog liever dood dan dat ik hulp vraag. Ik vind het zo lastig om anderen te vragen om me te helpen”? Dan is deze podcast voor jou!

Allereerst wil ik jou vragen waar je precies bang voor bent? Wat denk jij dat er gaat gebeuren als je hulp vraagt? Denk je dat mensen je dan lastig vinden? Of dat mensen je niet capabel of zelfstandig vinden?

Laat je me vertellen waarom ik denk dat hulp vragen zo belangrijk is.

Waarom is hulp vragen zo belangrijk?

  1. Als je alles in je eentje probeert te doen, ploeter je vaak door en ga je je grenzen over. Hoe zit het met jouw grenzen? Voel je je lekker en energiek? Weet dat je niet alles alleen hoeft te doen. Door hulp te vragen doe je je werk sneller en beter en ga je niet steeds je grenzen over.
  2. Dingen gaan sneller en worden makkelijker als je ze samen doet. Als perfectionist zie je vaak wat anderen niet goed doen. Uiteindelijk is het vaak zo dat jouw werk door anderen gebruikt moeten worden. Je kunt het niet in je eentje doen. Het is fijn als je eerder in het proces hulp inschakelt, in plaats van aan het einde.
  3. Hoe fijn vind jij het om een ander te helpen? Perfectionisten vinden het helemaal niet erg om met een ander mee te denken. Stel je voor dat iemand jou om hulp vraagt, voel je je dan beter of slechter? Vaak beter! Wat een egoïstische klootzakken zijn we eigenlijk als we het de ander niet gunnen om de helper te zijn? 😉

Denk jij nu: “Ik wil graag hulp vragen, maar hoe doe ik dat dan?” Ik geef je vijf voorbeelden.

Vraag steun in lastige situaties

Als je niet lekker in je vel zit of met een dilemma zit, helpt het als je even met iemand kunt kletsen over wat je dwarszit. Meestal voel je je daarna een stuk beter.

Vraag om jou te spiegelen

Als je in een ontwikkeling zit of aan het veranderen bent, kun je mensen vragen om jou te spiegelen. Als je nieuw gedrag aanleert, verval je vanwege je perfectionisme namelijk vaak in oud gedrag en streng zijn voor jezelf. Mensen in je omgeving zien vaak precies wat er gebeurt. Je kunt aan iemand die je vertrouwt, vragen om aan jou terug te koppelen als je doorslaat in oud gedrag. Of vraag om complimenten als je het nieuwe gedrag vertoont!

Vraag om begrip

Als je liever voor jezelf wilt zijn, kan dat betekenen dat je afspraken afzegt of minder afspraken maakt. Wanneer jij daarmee begint, kun je je vrienden al vertellen over je ontwikkeling en hen vragen om daar begrip voor te hebben. Je kunt aangeven dat je bezig bent om minder perfectionistisch te worden, en hoopt dat ze het begrijpen als je minder vaak ja zegt als ze vragen om af te spreken. Zo neem je mensen mee in je ontwikkeling.

Vraag om daadwerkelijke ondersteuning

Op je werk of in een privésituatie kun je hulp vragen bij wat je aan het maken of organiseren bent. Organiseer je een feestje maar houd je niet van in de keuken staan? Vraag of je gasten ook wat te eten meenemen. Je hoeft niet in je eentje verantwoordelijk te zijn voor alles.

Check of hoe jij het ziet klopt

Stel je zegt een afspraak af en je merkt dat de ander negatief reageert; dan maken we in ons hoofd vaak een verhaal. Je denkt dat iemand je niet meer aardig vindt. Dan kun je tegen diegene zeggen: “Het verhaal dat ik nu in mijn hoofd maak,  is dat jij heel erg baalt dat ik die afspraak afzeg. Klopt dat?” Negen van tien keer maken we het in ons hoofd erger dan hoe het daadwerkelijk is.

Ik heb een opdracht voor je: kies één van deze vijf manieren om hulp te vragen uit en ga die komende week uitproberen.
Laat je me op Instagram weten hoe dat ging? Stuur me het via een DM op Instagram: @evelien_bijl.

Veel luisterplezier gewenst!

Liefs,

Evelien

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *