Suzanne’s ervaring na 2 weken en na 3 maanden Goed Genoeg


Supertof: Suzanne (29) deed mee aan Goed Genoeg en ze stuurde mij niet 1, maar 2  mooie audioberichtjes die ik met je mag delen:

  • Nummer 1 na het afronden van de eerste module (na 2 weken)
  • Nummer 2 nadat ze heel Goed Genoeg had afgerond (na 3 maanden)

Haar tips zijn sowieso waardevol voor je als je vaak strenger voor jezelf bent dan nodig. Zeker als je net als Suzanne hooggevoelig (HSP) bent.

En ik vond het ook heel gaaf om je zo een inkijkje te kunnen geven in hoe snel je al een verandering kunt maken (die van tevoren misschien wel onmogelijk leek).

Veel luisterplezier!

Dit zijn Suzanne’s woorden:

Na Module 1:

“De 3 dingen die me het meest zijn bijgebleven uit de eerste module:

  • Tijd maken voor mezelf is heel belangrijk

Ik heb geleerd dat ik door tijd voor mezelf te nemen, mijn verantwoordelijkheid neem.

En dat het heel fijn is om even niets te hoeven.

Ik dacht altijd dat ik zinvol bezig moest zijn, altijd moest werken of met mensen af moest spreken. Elk moment dat ik alleen thuis was, voelde als falen en waardeloos.

Maar nu kan ik juist enorm genieten van tijd voor mezelf, omdat ik weet hoe waardevol dit is.

  • Ik weet precies wat ik kan doen als het even ‘teveel’ is

Ik heb een concreet plan gemaakt voor momenten van overwhelm en dit hangt ook aan mijn muur. Ik neem op zo’n moment even pauze, drink een kop thee op mijn terras en creëer hiermee weer orde in mn hoofd.

Voor Goed Genoeg ging ik maar door en door in mijn werk, zonder rust te nemen. Hierdoor nam ik ook minder goede beslissingen.

  • Ik mag mijn grenzen aangeven

Vroeger gaf ik een ander vooral heel veel alternatieven. Ik somde op wat ik allemaal WEL kon doen omdat ik me anders schuldig voelde over wat ik NIET zou doen. Het was een grote eye-opener voor me dat dat niet hoeft. Ik mag gewoon aangeven wat ik niet ga doen, zonder zo enorm te overcompenseren.”

Na afronding van heel Goed Genoeg (na 3 maanden):

“Ik heb in dit programma niet alleen inzicht opgedaan, maar deze inzichten zijn echt al een stukje geïntegreerd in mijn dagelijks leven. 

Dit zijn de drie belangrijkste dingen die ik in Goed Genoeg geleerd heb:

  • Omgaan met zelfkritiek

Wanneer ik me bewust word dat ik kritiek heb op mezelf, kan ik de druk al een beetje eraf halen. 

Soms gaan dingen niet helemaal zoals ik wil dat ze gaan. Dan merk ik bijvoorbeeld dat ik in mijn oude patronen terugval. Ik heb in dit soort situaties sneller door wanneer ik hier ook nog eens zelfkritiek bovenop gooi.

Dit kan ik nu gemakkelijker counteren. Het lukt me om dan de groeimindset aan te nemen. Daardoor zie ik het allemaal in een wat lichter perspectief: het is meer een leermoment.

Dit thema komt vooral naar boven m.b.t. mijn energieniveau. Als ik vroeger voelde dat mijn energie daalde en mijn hoofd moe werd, had ik hier voorheen altijd veel kritiek op. Ik moest verder gaan en vond het heel erg dat ik niet meer energie had. Daarom ging ik maar door.

Nu heb ik door dat ik op zo’n moment energie verspil aan zelfkritiek. En daardoor lukt het me veel makkelijker om uit dit patroon te stappen en de rust te nemen waar ik behoefte aan heb.

  • Meer naar binnen keren

Ik was al begonnen met mediteren voor ik startte aan Goed Genoeg. Ik was de connectie tussen mijn lichaam en mijn emoties kwijt. Ik stopte vervelende gevoelens vaak weg, waardoor ze daarna alleen maar harder weer terugkwamen.

Ik merk dat ik nu meer kan genieten doordat ik vaker stil sta bij wat ik heb meegemaakt en waar ik mee bezig ben. Ik creëer bewust momentjes om hierbij stil te staan, daardoor is genieten nu makkelijker.

In het verleden ben ik vaker lange tijd in het buitenland geweest. Ik had vaak het gevoel dat ik daar gelukkiger was dan in België. Mijn doel was om me ook in mijn dagelijks leven in België zo fijn te voelen.

Meditatie is daar voor mij de sleutel in. En het moment van ‘nu’ meer koesteren. 

Ik kan nu met mijn gedachten alleen zijn, en dan is alles goed. Ik ben waardevol. 

Zelfs als ik lastige dingen meemaak. Zo ben ik bijvoorbeeld op huizenjacht en zoek ik naar een nieuwe baan. Natuurlijk zijn er daarin soms teleurstellingen, maar ik weet nu hoe ik daarmee om kan gaan. Ik trek me even terug en voel al snel weer: ‘Ik heb dit specifieke huis of deze specifieke baan niet nodig om waardevol te zijn.’

  • Minder ‘moeten’

Ik kon vroeger heel moeilijk genieten van ontspanning, van even niks doen. Ondertussen kan ik dat wel. Heeft de Corona-crisis ook bij geholpen. 

Ik merk ook echt dat het een manier is om te zorgen voor mijn brein.

Nu besef ik ook dat als ik goed werk wil leveren, dat ik dan goed voor mezelf moet zorgen. Niet alleen fysiek maar ook mentaal. Pauze nemen is hier heel belangrijk voor.

Doordat ik dit doe, voel ik dat ik de dingen die ik doe, met meer aandacht doe. Zowel in mijn werk als in mijn vrije tijd. 

Ik plan minder sociale activiteiten, zodat ik echt met mijn aandacht aanwezig kan zijn. In plaats van alleen in mijn hoofd te leven door alle prikkels die ik hiervoor binnenkreeg.”

En helemaal supertof: inmiddels is Suzanne zélf HSP & burn-out coach bij haar eigen coachpraktijk Aandacht.

Welke dingen herken jij uit Suzanne’s verhaal? En zit er een tip tussen waar je wat aan hebt? Let me know!

Liefs, Evelien

Suzanne tijdens een fotoshoot voor haar coachpraktijk


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *