Argh! Trap ik weer in dezelfde valkuil


Heb jij weleens zo’n moment dat je denkt: ‘Ik had dit toch geleerd? Argh! Waarom trap ik nou weer in dezelfde valkuil?’ Je neemt je nieuw gedrag voor, maar het lukt je niet om blijvend te veranderen. Je valt als het ware terug in oud gedrag.

Ik ken dat als geen ander. Zo bestaat mijn vaste ochtendroutine uit mediteren, yoga en tijd zonder schermen. Een tijdje gaat mijn routine goed, maar er komt altijd een moment dat de klad erin komt en ik de routine loslaat. Voor ik het weet kost het me moeite om terug te komen in mijn routine.

In deze podcast leg ik je uit hoe je met deze momenten omgaat, zonder jezelf af te straffen. Klinkt dat als iets voor jou? Luister de podcastaflevering hier:

Zelfkritiek

Iets wat ik bij deelnemers aan mijn programma ‘Goed Genoeg’ zie gebeuren, is dat ze zichzelf afstraffen voor het opgeven van nieuw gedrag. Zo krijg ik regelmatig een berichtje: ‘Ahh Evelien, het lukte me zo goed om voor mezelf te zorgen, maar ik ben weer terug in mijn oude patronen van zelfkritiek en keihard werken.’

Ik snap dat je dan baalt. Maar vergeet niet: als je bezig gaat met gedragsverandering is het nooit zo dat je je het voorneemt en vanaf dat moment alleen maar nieuw gedrag beoefent. In 100% van de tijd, voor 100% van de mensen, in 100% van de gevallen stap je niet van de één op de andere dag in nieuw gedrag en nooit meer in oude valkuilen.

Een grote omslag in hoe ik omga met momenten dat ik in oude valkuilen stap, is dat ik mezelf er niet meer voor afstraf. Ik deel graag de kennis die me daarbij heeft geholpen.

De wegen in je hersenen

Je hebt als het ware twee paadjes in je hersenen. Een pad is uitgesleten, je oude gedrag. Als er iets niet lekker gaat, is je automatische patroon bijvoorbeeld om kritisch of boos op jezelf te worden.

Zie je oude gedrag als een uitgeholde snelweg. Omdat de neuronen in je hersenen al zo vaak zijn afgevuurd, is het je automatische patroon geworden. Als je last hebt van perfectionisme is de zelfkritiek doorgeslagen en gaat het je in de weg zitten.

Als je nieuw gedrag aanleert, zoals milder voor jezelf zijn, is dat niet meteen gemakkelijk. Je legt als het ware een nieuw pad aan in je hersenen. Stel je je nieuwe gedrag voor als een wild begroeid junglepad dat je met een kapmes moet vrijmaken.

Je kunt je voorstellen dat je nieuwe pad je meer energie kost dan die snelweg, je oude gedrag. Als je bewust bezig bent met je gedragsverandering gaat het wel. Je komt in een prettig ritme.

Overlevingsstand

Vroeg of laat komt er een moment dat er iets gebeurt in je leven – stress, druk of een onverwachte gebeurtenis. Je hersenen grijpen automatisch terug naar het oude pad: de overlevingsstand.

Als je hersenen vermoeid of overprikkeld raken, zit je zo weer op de snelweg van je oude en kritische gedrag. Je stapt in oude valkuilen van harder werken, dingen uitstellen, etc.

Ik geef je hierbij toestemming om dit te ervaren. Neem het jezelf niet kwalijk. Sterker nog: elke keer dat je merkt dat je weer op je oude pad zit, is al winst. Dan ben je je bewust dat er ook een nieuw pad is. Dit hoort bij leren. Bij nieuw gedrag.

Als je merkt dat je in je oude patroon zit. Stop dan. Zie allebei: het nieuwe en het oude pad. Kies er bewust voor om dat nieuwe paadje te gaan uitkappen. Het kost meer energie, maar het is wel waar je op lange termijn heen wilt.

Nieuw gedrag aanleren

Deze uitleg verklaart dat het vaak niet meteen goed voelt om nieuw gedrag aan te leren. Dat nieuwe pad moet nog worden aangelegd in je hersenen.

Geef niet te snel op als je met nieuw gedrag of nieuwe overtuigingen gaat oefenen. Je hersenen moeten nog gaan denken: ‘O ja, dit is hoe we met onszelf omgaan.’

Gun jezelf de tijd om nieuw gedrag te leren en verwacht niet dat het in één keer gebeurt. Zelfs als je al een tijdje geoefend hebt met nieuw gedrag, is je oude gedrag niet automatisch weg. Die snelweg kan heel lang naast je nieuwe pad blijven bestaan.

Dat is niet erg. Ook al stap je nog honderd keer in die valkuil. Richt je energie op het gedrag dat je wilt aanleren.

Heb je iets aan deze podcast gehad? Laat het me weten via een DM op Instagram. Je kunt me vinden via @evelien_bijl.

Liefs,

Evelien

P.S. Zin om een online training van mij bij te wonen om je perfectionisme los te leren laten? Ik geef er binnenkort weer een! Klik hieronder om je gratis aan te melden:

 

 

 

[/lgc_column]

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *