Gezond of ongezond?


Een onderwerp waar ik een lange tijd serieus mee bezig ben geweest is…. gezondheid.

Ik strafte mezelf af voor een eetbui of een avondje op de bank hangen. Dit werkte averechts. Ik was gespannen en ontevreden over mezelf.

Toch heb ik de cirkel doorbroken.

Door 1 heel belangrijk ding te veranderen in de manier waarop ik keuzes maak…

Ben jij streng voor jezelf op het gebied van gezond leven, zoals eten en sporten? Of andere dingen die zogenaamd gezond voor je zijn? Voelt het stiekem alsof je altijd bezig bent met verplichtingen op het gebied van gezondheid?

Dan is deze podcast voor jou.

De podcast van een paar weken geleden over perfectionisme rondom eten heeft veel losgemaakt. Veel luisteraars herkenden het perfectionisme en wilden dat niet zomaar loslaten.

Als geen ander begrijp ik dat perfectionisme rondom eten voor verwarring kan zorgen. Jarenlang at ik clean en was ik boos op mezelf als ik iets ongezonds at.

Op een gegeven moment dacht ik meer dan een half uur na over of ik wel of geen ijs zou eten. Een vermoeiende dialoog in mijn hoofd, waarbij ik in beslag genomen werd door mijn zogenaamd gezonde leefstijl. Eigenlijk was ik bang om dik te worden.

Zo’n zelfde soort perfectionisme kan een rol spelen bij sporten. Dat je jezelf afstraft als je een keer niet bent gaan sporten. Wist je dat je jezelf zelfs kan afstraffen bij activiteiten als (niet) mediteren?

Dit inzicht veranderde mijn gedrag

Het inzicht dat mijn gedrag veranderde, is dat je eigenlijk niet kunt zeggen of bepaald gedrag (on)gezond is. Zo kan extreem gezond eten ongezond voor je zijn, denk aan orthorexia.

Je kunt aan de buitenkant en aan iemands gedrag niet zien of diegene (on)gezond is. Het enige dat je kunt doen is bij jezelf te rade gaan of je gedrag (on)gezond is.

Stel, ik wil gezond eten en regelmatig sporten. Wat is, als ik heel eerlijk ben, mijn motivatie? Doe ik dat werkelijk vanuit zelfliefde?

Of ben ik vooral bezig met gezond eten, sporten en mediteren vanuit het idee dat ik nu niet goed genoeg ben zoals ik ben?

Dat ik mezelf eigenlijk wil veranderen. Een paar kilootjes eraf wil. Er beter uit wil zien. Vind ik dat ik ontspannen moet zijn. In de kern accepteer ik mezelf dan niet zoals ik nu ben.

Of wil ik bezig zijn met gezondheid vanuit liefde? Gun ik mezelf die ontspanning? Die positieve energie van een gezonde maaltijd?

Vanuit zelfliefde ga je minder snel over je grenzen heen. Ontstaat er ontspanning rondom je gedrag. Als je lijf pijn doet of je moe bent, kies je er niet voor om jezelf af te beulen in de sportschool.

Zo maak je de switch van zelfhaat naar zelfliefde

Stel je komt erachter dat je bepaald gedrag vertoont vanuit zelfhaat en niet vanuit zelfliefde. Veroordeel jezelf daar alsjeblieft niet om! Dan doe je eigenlijk precies hetzelfde.

Het enige waar ik je toe uitnodig is als je zo’n strenge gedachte hebt over gezondheid, jezelf te vragen: “Moet dit echt? Kies ik vanuit zelfliefde?

Wat is het dat ik vanuit zelfliefde werkelijk nodig heb? Moet ik sporten terwijl ik moe ben? Of mag ik mezelf even rust gunnen met een serie?”

Het gaat er om dat jij jezelf de vraag stelt: waar heb ik werkelijk behoefte aan?

Voel jij het verschil tussen dingen doen vanuit zelfliefde of zelfhaat?

Heb je iets aan deze podcast gehad? Laat het me weten via een DM op Instagram. Je kunt me vinden via @evelien_bijl.

Liefs,

Evelien

P.S. Zin om een online training van mij bij te wonen om je perfectionisme los te leren laten? Ik geef er binnenkort weer een! Klik hieronder om je gratis aan te melden:

 

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *