Zenuwachtig voor een presentatie? Mijn 4 beste tips voor perfectionisten


Laatst kreeg ik een mailtje van een cliënt van mij. Ze moest binnenkort een presentatie geven en was hier retezenuwachtig voor. (Herkenbaar?)

Ze vroeg me of ik nog tips had tegen de zenuwen.

Ik word ook altijd zenuwachtig voor presentaties, maar ik vind wel dat ik er goed in ben (hahaha), dus dit zijn de tips die ik haar gaf:

(Wil je liever naar de podcast luisteren? Klik dan hier)

– Bedenk dat zenuwen heel normaal zijn en erbij horen. No judgement! Het is gewoon een bepaalde trilling van de atomen in je lijf. Dus blijf lief tegen jezelf praten (in je hoofd).

– Vaak vergeten we te ademen als we zenuwachtig zijn, omdat we dan onze zenuwen nog meer voelen. Maar blijf juist lekker diep in en uitademen, als het ware ‘naar je zenuwen toe’/door je zenuwen heen.

– Verder lopen we het risico om het contact met ons lichaam te verliezen door de zenuwen. Je even heel bewust focussen op wat je spieren voelen kan helpen om weer in het ‘hier en nu’ terug te keren.

– Tenslotte kun je zo gefocust raken op jezelf en wat jij moet presenteren, dat je geen verbinding meer met de mensen maakt. Dit kun je ondervangen door van tevoren small talk te maken en aan het begin van je presentatie minimaal 1 vraag te stellen. In de rest van je presentatie kom je terug op wat mensen gezegd hebben. Zo voelen mensen zich gehoord en gezien (en gaat de focus een beetje van jou af).

Hoe spannend vind jij het om iets te presenteren voor een groep?

Ik hoor het graag, bijvoorbeeld via een DM op mijn Instagram 🙂

Liefs,

Evelien

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *