Waarom zijn mensen met een groeimindset succesvoller?


Eerder schreef ik al over de groeimindset. Vandaag wil ik dieper ingaan op waaróm mensen met een groeimindset zoveel succesvoller door het leven gaan dan mensen met een statische mindset. Daarnaast kun je je eigen mindset testen om erachter te komen of je meer een statische, of meer een groeimindset hebt.

Het verschil in succes van mensen met een groeimindset en mensen met een statische mindset wordt veroorzaakt door hoe zij met cruciale zaken in het leven omgaan. Lees de innerlijke dialoog van beide kampen wanneer ze met de volgende vijf factoren te maken krijgen:

 

1) Uitdagingen

Statische mindset Groeimindset
“Uitdagingen ga ik liever uit de weg.
Stel dat ik faal, dan ziet de hele wereld dat ik toch niet zo briljant ben!”
“Een uitdaging is een kans om iets te leren en beter te worden. Daarom ga ik graag uitdagingen aan!”

 

2) Hindernissen

Statische mindset Groeimindset
“Dit is te moeilijk, zie je wel, ik kan het toch niet. Ik geef het maar op.” “Wow, dit is moeilijk. Hoe zou ik het anders kunnen aanpakken?”

 

3) Inspanning

Statische mindset Groeimindset
“Ik ga me echt niet teveel inspannen, dat is mensen zonder talent. En stel dat ik me inspan en het lukt me toch niet, dan sta ik helemaal mooi voor aap!” “Ik ga flink mijn best doen om het resultaat te bereiken, uiteindelijk zal dit zijn vruchten afwerpen.”

 

4) Succes van anderen

Statische mindset Groeimindset
“Hij kan het wel, waarom kan ik dat nog niet? Nu vindt iedereen hem natuurlijk ontzettend goed en daarnaast steek ik mooi af als een loser.” “Die is goed! Hoe krijgt ‘ie dat voor elkaar? Dat wil ik ook leren!”

 

5) Feedback

Statische mindset Groeimindset
“Op jouw kritiek zit ik echt niet te wachten, ik weet zelf heus wel hoe het moet. Bovendien doet het pijn!” “Oei, daar zeg je me wat, zo had ik het nog niet bekeken. Wat kan ik leren van deze feedback?”

Mensen met een groeimindset grijpen dus alle, soms moeilijke, kansen die het leven biedt aan om te leren en zich te ontwikkelen, waardoor ze uiteindelijk verder komen dan mensen met een statische mindset.

In welke zinnen herken jij jezelf? Zit je vooral links of vooral rechts?

Bedenk je ook dat jouw mindset niet alleen jezelf beïnvloedt: jouw mindset heeft effect op anderen. Of je nu een leidinggevende rol hebt, ouder bent of als collega/vriend met anderen omgaat, in elke rol heb jij verwachtingen over wat een ander wel of niet kan leren. Geef je je collega de kans om te groeien door hem feedback te geven wanneer je iets ziet wat beter kan? Of wil je hem niet kwetsen en geloof je misschien zelfs dat hij zijn gedrag toch nooit zal veranderen, waardoor je je mond maar houdt?

Als laatste geef ik je graag het voorbeeld mee van een experiment dat grote gevolgen bleek te hebben voor een schoolklas. De lerares van een bepaalde klas op de basisschool kreeg aan het begin van het schooljaar, voor zij de kinderen kende, een lijst met de IQ-scores van de kinderen uit de klas. Die scores waren echter totaal willekeurig en correspondeerden niet met de werkelijke IQ-scores van de kinderen. Na een jaar werd het IQ van de kinderen gemeten en wat bleek? De scores kwamen overeen met de lijst die aan de lerares was gegeven aan het begin van het jaar. Dit experiment toont aan dat de verwachtingen van de juffrouw een enorm effect hadden op de IQ-scores van haar leerlingen: waarschijnlijk gaf zij de leerlingen die bovenaan de (nep-)lijst stonden meer aandacht dan aan de lagere leerlingen.

Gun jij jezelf de aandacht om je te ontwikkelen?

Liefs,

Evelien

 

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *