Staat jouw perfectionisme een fijner leven in de weg?


“Ik ben altijd maar aan het rennen, ik zou zo graag meer tijd voor mezelf hebben”, “Waarom kom ik steeds zo afgepeigerd thuis uit mijn werk?”, “Ik wil niet meer continu bezig zijn met wat anderen van mij vinden”, “Ik wil leren vaker ‘nee’ te zeggen en te kiezen voor wat ik zelf wil”.  “Ik wil leren dat ‘gewoon goed’ goed genoeg is. Dat ik niet altijd hoef te streven naar 100% perfect, zodat ik weer een beetje ademruimte in mijn leven krijg”.

Mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik al deze dingen vaker dan eens heb gedacht. Jonge, hoogopgeleide vrouwen kunnen het zichzelf soms zo moeilijk maken. Je hebt een goede baan, dus er kan altijd méér tijd gestoken worden in je werk. Daarnaast heb je misschien een partner en vrienden en familieleden die (voor jouw gevoel) van je verwachten dat je vol energie met ze afspreekt. Om vervolgens nog maar te zwijgen van de druk die je jezelf oplegt om gezond te leven en er goed uit te zien, want dat is allebei ook enorm belangrijk, toch?

Al met al zijn dat heel wat verwachtingen die je het gevoel kunnen geven dat je nooit helemaal voldoet, dat het nooit goed genoeg is. Dat jij nooit goed genoeg bent. Maar is dat niet gek? Van wie moet je al die dingen nu eigenlijk? Verwacht jouw leidinggevende echt nóg meer uren hard werk van jou, of is dat vooral wat je jezelf vertelt omdat je bang bent dat het anders niet genoeg is? Verwachten jouw dierbaren écht dat je met ze afspreekt, ondanks dat je helemaal kapot bent door alles wat je vandaag gedaan hebt? En ben je nou echt wel zo gezond bezig, door al dat rennen en vliegen en door superstreng voor jezelf te zijn als het op eten aankomt?

Eigenlijk weet je het antwoord zelf al. Je wilt hiermee stoppen, maar je weet niet goed hoe. Het kan lastig voelen om al die zaken waarmee je in eerste instantie succesvol geworden bent, weer los te laten. Grote kans dat jij, net als ik, een beetje een controlfreak bent. Maar het goede nieuws is dat ook dit proces niet perfect hoeft te verlopen. Hoe kun je vandaag al een eerste kleine stap zetten in het loslaten van al die zaken die je zoveel ‘druk’ opleveren?

Misschien kies je er bijvoorbeeld voor om vandaag een keer een pauze in je werk in te lassen, waarin je gewoon even een kopje thee drinkt. Of koffie, of voor mijn part een lekkere borrel, maar misschien is dat niet zo handig in een werkomgeving vol collega’s 😉 Gewoon even 5 minuten niks doen, ook niet op die smartphone kijken naar alle mails die je nog moet beantwoorden of whatsapp-berichten die je aandacht opeisen. Rust. Ik ben benieuwd wat dit je oplevert.