Sollicitatietips voor perfectionisten


Als jij binnenkort een sollicitatie of een ander spannend gesprek hebt waar je best wel tegenop ziet, dan is deze video voor jou.

Laten we eerlijk zijn: solliciteren is één van de spannendste dingen om te doen in het leven. Je hebt een toffe nieuwe baan op het oog, misschien wel Jouw Droombaan en nu heb je het gevoel dat je moet bewijzen dat jij goed genoeg bent om die baan uit te mogen voeren. Het voelt misschien alsof er bij een sollicitatiegesprek sprake is van een bepaalde ongelijkheid: de andere partij beoordeelt jou en jij wilt iets van hen, namelijk die baan.

Overigens gelden de tips die ik hier geef ook voor andere spannende werkgesprekken, zoals bijvoorbeeld wanneer je je gaat oriënteren op een nieuwe functie en in gesprek gaat met iemand die je daar meer over kan vertellen. Of misschien ben je ondernemer en heb je een gesprek met een potentiële klant of opdrachtgever wat je heel spannend vindt.

Hoe ga je nu goed met deze spanning om?

Een eerste tip die ik je wil geven, komt voort uit onderzoek naar lichaamshouding. Wat blijkt nu? Je lichaamshouding bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt. Je kunt hierbij onderscheid maken tussen een ‘high power pose’ en een ‘low power pose’. Wanneer je enorm gestrest bent, is je eerste neiging vaak om een beetje ineen te krimpen, om je letterlijk kleiner te maken dan je bent. Dit wordt ook wel een low power pose genoemd en dit blijkt er dus voor te zorgen dat je stresslevels toenemen! Experimenteer daarom eens met het tegenovergestelde: neem voor het spannende gesprek een high power pose aan voor zo’n 2 minuten. Ga bijvoorbeeld naar het toilet en strek je armen en benen wijd uit. Dit verlaagt je stresslevels en verhoogt je testosteron, wat voor meer zelfvertrouwen zorgt.

Of, wat ik zelf graag doe als ik vanuit huis iets spannends ga doen zoals een webinar geven: Ik zet het liedje “Who run the world” van Beyoncé op en ga lekker asociaal breeduit dansen (met de gordijnen dicht).

De tip is wel om tijdens het gesprek zelf niet té breeduit te gaan zitten, want dat schijnt agressief over te komen 😉 Gewoon lekker rechtop zitten, helpt wel om je zelfverzekerdheid vast te houden.

En dat brengt me bij mijn tweede en misschien nog wel belangrijkere tip. Ik merk dat veel cliënten van mij echt enorm veel last kunnen hebben van hun perfectionisme voor sollicitatiegesprekken en dat is natuurlijk ook helemaal niet zo gek. Je hebt zelf al een hele hoge norm en bent bang om het niet goed genoeg te doen, en dan kom je met zo’n gesprek ook nog eens in een situatie waarin de druk van buitenaf heel hoog kan voelen.

De nummer 1 fout die veel mensen maken, is dat ze proberen om deze spanning weg te drukken. Om hem niet te voelen. Ze gaan bijvoorbeeld krampachtig proberen aan iets anders te denken, of erger nog: ze worden boos op zichzelf. De ‘kritische rechter’ (die nare stem in je hoofd) neemt het over en je verwijt jezelf dat je gespannen bent. Of in elk geval vind je het zó vervelend dat je niet relaxt bent, dat je de hele tijd probeert om dit gevoel weg te duwen, niet te voelen.

Dit werkt totaal averechts, want hoe meer je een bepaald gevoel niet van jezelf mag hebben, hoe meer de spanning zich opstapelt. Denk aan een ballon die je onder water probeert te drukken, maar die op een gegeven moment toch gewoon naar de oppervlakte komt.

Neem dus wat tijd om de spanning voor het gesprek te voeren. Je kunt bijvoorbeeld de dagen voor de sollicitatie in de ochtend kort mediteren. Maar ook gewoon even stilzitten, een wekker op 5 minuten zetten en gewoon voelen wat je voelt, kan al enorm helpen.

En wanneer je vlak voor of tijdens het gesprek de spanning bij jezelf voelt toenemen, word dan niet boos op jezelf, druk het gevoel niet weg, maar laat het er zijn. Doe je high power pose zónder in je hoofd jezelf te verwijten dat je het spannend vindt.

En blijf je beseffen: het is hartstikke normaal dat je gespannen bent, dat hoort er nou eenmaal bij. En het goede nieuws is dat een beetje spanning er juist vaak voor zorgt dat je scherper bent.

Heel veel succes, ik hoor graag hoe je gesprek ging met deze tips!

Liefs, Evelien

 

BewarenBewaren

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *