Onnodig Schuldgevoel


Ken je dat, zo’n stemmetje in je hoofd dat voor je invult wat andere mensen van je denken? Gaan alle mogelijke doemscenario’s door je hoofd als iemand niet op een berichtje reageert? Of twijfel je misschien zelfs aan de oprechtheid als iemand niet eens per sé afwijzend reageert?

Hoe laat je zulke gedachten nou los? Deze vraag krijg ik regelmatig en oh man, wat heb ik hier zelf ook lang mee geworsteld!

Zo dacht ik bijvoorbeeld ooit zelfs dat mijn vriendinnen me niet meer wilden spreken… Ik was een tijdje erg druk geweest met mijn nieuwe baan en had weinig tijd om mijn vriendinnen te zien, dat schoot er gewoon bij in. Ik vond dat ik er niet genoeg voor ze was geweest en heb me daar zó vaak schuldig over gevoeld.

Op een gegeven moment besloot ik ze weer eens een mailtje te sturen om te vragen of ze wilden afspreken. Je kunt je misschien voorstellen wat er allemaal door mijn hoofd ging toen ze daar niet op reageerden! (Inderdaad: dit ging van kwaad tot erger).

Achteraf bleken deze gedachten allemaal totále onzin te zijn en waren er hele andere redenen waarom ze niet hadden gereageerd. Ik had me onnodig schuldig gevoeld.

 

Misschien heb jij ook wel eens de volgende gedachten gehad:

  • ‘Mensen vinden me vast lui als ik me ziekmeld.’
  • ‘Aaah, ik heb zo weinig tijd gemaakt voor anderen! Ik ben een slechte vriendin/dochter/partner.’
  • ‘Mijn leidinggevende vindt het vast niet oké als ik dit vraag.’

Kortom: je gaat er van uit dat mensen slecht over je zullen denken, hoe legitiem je keuzes misschien ook zijn.

Heel lang wist ik niet hoe ik kon stoppen met het invullen voor anderen. Er is nou eenmaal geen aan-uitknop voor je gedachten. Gelukkig ben ik er inmiddels achter gekomen hoe ik hier het beste mee om kan gaan. In deze podcast deel ik mijn beste tips, zodat ook jij veel meer rust gaat ervaren als dat vervelende stemmetje zich weer aandient 🙂

Ik ben heel benieuwd of je dit herkent. Laat het me zeker weten onder deze post!

Liefs,

Evelien

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *