Mijn Digitale Detox (maand zonder smartphone)


Ik ben terwijl ik dit schrijf bijna aan het einde van mijn maand ‘Digitale Detox’ als experiment. Merkte dat ik de hele dag online was en daar werd ik niet blij van. 

Het idee van een Digitale Detox (Cal Newport) is dat je een maand alle niet-essentiële technologie opgeeft, om erachter te komen wat dat met je doet. Na die maand kijk je wat je, met een plan, weer wilt toevoegen.

Dit zijn mijn regels geweest de afgelopen maand:

 • Ik check 1x per dag (meestal rond 12:00) mijn whatsapp en mail, verder staat mijn smartphone uit
 • Ik kijk maar 1x per week op Instagram, en dan check ik maar 1 account waarvan ik altijd veel inspiratie krijg. Mijn eigen Instagram en Facebook wordt gecheckt door mijn team, zodat ik via hen kan reageren op berichtjes indien nodig
 • Ik post ook geen stories meer op Insta en mijn wekelijkse social mediaposts zijn ingepland door mijn team (wel check ik vooraf de tekst)
 • Ik kijk geen series, tenzij dat met mijn vriend is. (zo voorkom ik bingen van reality tv. The Real Housewives of Beverly Hills, anyone?)
 • Ik kijk maar 1x per week YouTube, en dan specifiek 2 accounts van mensen die ik tof vind (zo voorkom ik eindeloze dinges van vlogs die me eigenlijk niet boeien)
 • In de woonkamer draag ik geen koptelefoon meer. Lees: ik luister geen podcasts in de buurt van Sander (dat voorkomt veel irritatie wanneer hij me voor mijn gevoel ‘onderbreekt’ door tegen me te praten —> stuk gezelliger als ik gewoon terug kan kletsen)

Om dit mogelijk te maken, heb ik de volgende aanpassingen gedaan:

 • Dumbphone (Nokia zonder internet) gekocht zodat ik bereikbaar ben voor spoedgevallen/last-minute wijzigingen
 • MP3-speler gekocht zodat ik podcasts kan luisteren. Die moet ik wel eerst zorgvuldig selecteren en downloaden, wat maakt dat ik bewuster kies voor kwaliteit. Ben erg enthousiast over de podcast ‘Caliphate’.

Voorlopige conclusies:

 • Wat heerlijk om mijn hoofd weer terug te hebben! Ik ga zeker door met het grootste deel van de aanpassingen. Benieuwd welke nieuwe manieren ik vind om slim met technologie om te gaan zodat ik er blij van word in plaats van dat het mij overneemt. 
 • Cliché maar waar: ik ben vaker ‘aanwezig’. Wat meestal heel fijn is, maar het brengt ook dingen die niet lekker lopen aan het licht. Kan best pittig zijn, maar zoveel fijner dan maar gewoon doorgaan in die rollercoaster van afleiding waardoor dit soort dingen blijft sluimeren.
 • Wel even wennen hoeveel er op je afkomt als je 1x per dag alles tegelijk ‘aan’ zet. Voor mij werkt het het best als ik mijn resources 1 voor 1 check: werk-smartphone, privé smartphone en mail. En geen tijdsdruk op hoe snel het allemaal klaar moet zijn. Dit voorkomt een haastig gevoel en alsnog hoofdpijn door prikkel-overload.

Vind je dit interessant? Check de volgende resources:

 • Boek ‘Digitaal Minimalisme’ van Cal Newport (gratis te leen als je lid bent van www.onlinebibliotheek.nl)
 • Interview Tristan Harris in de Tim Ferriss podcast 
 • Podcast ‘Your Undivided Attention’ van Tristan Harris en zijn maat

Disclaimer: ik heb het nu allemaal lekker staccato opgenoemd en misschien denk je ‘Omg, dat zou ik nooit kunnen’. Of misschien denk je: ‘Waarom zou je in godsnaam zonder smartphone willen leven?’. 

Weet alsjeblieft dat dit een onderwerp is waar ik al jaren mee worstel. Er zijn al meerdere experimenten voorafgegaan aan dit drastische experiment waarin ik bv met mezelf afsprak dat ik gewoon minder vaak op mijn telefoon zou kijken etc. 

Alles werkte voor een bepaalde periode, maar daarna gleed ik weer terug in mijn oude gedrag. Aan het begin van dit experiment was ik daar ook nog heel bang voor, tot ik van iemand hoorde (volgens mij was het een blog van Leo Babauta) dat dit heel normaal is. 

Elke verandering kost tijd, en je zult vallen en opstaan. Dus ik weet niet hoe dit precies verder gaat en waarschijnlijk zal ik nog 100x terugglijden. Maar ik kan altijd de draad weer oppakken en leren van wat er toen ‘mis’ ging. En dat geeft veel vertrouwen!

Laat in de reacties even weten als je interesse hebt in updates van dit experiment 🙂 

Vond je dit interessant? Je luistert hier mijn nieuwste podcast over dit onderwerp: