Hoe laat je perfectionisme rondom eten los? Met Saskia Koopman van Blij Dieetvrij


Als je me al een tijdje volgt, weet je wellicht dat ik een paar jaar geleden heel streng voor mezelf was m.b.t. (gezond) eten. En ik hoor van zoveel mensen dat ze hiermee worstelen. Iets waar ik zelf inmiddels gelukkig vanaf ben. Ik eet wat ik wil en maak me (bijna) niet meer druk om hoe ik eruit zie. Maar dat was zeker geen gemakkelijke weg.

En een paar maanden geleden zei mijn moeder: ‘Evelien, deze dame doet me aan jou denken! Bekijk haar website eens.’ Zo kwam ik bij Saskia Koopman van Blij Dieetvrij terecht.

En mijn moeder had gelijk, Saskia en ik bleken veel overeenkomsten te hebben. Naast dezelfde studie-achtergrond (sociale psychologie), geloven we beiden inmiddels in een niet-perfectionistische kijk op eten.

Als jij weleens streng voor jezelf bent op het gebied van eten of over hoe je lichaam eruitziet, is deze podcast voor jou!

Saskia vertelt over hoe zij van obsessief eten naar vrij eten ging en deelt haar meest waardevolle tips. Ook deel ik inkijkjes in mijn hoofd van die lastige periode, die jij misschien wel herkent.

Ben je nieuwsgierig? Luister de podcastaflevering hier:

Saskia Koopman helpt vrouwen stoppen met diëten en begeleidt ze naar een ontspannen relatie met eten.

Ze vertelt: “Ik werkte als trainer in het bedrijfsleven en reed aan het eind van de dag overprikkeld naar huis. Dan dook ik in een zak drop om mijn emoties te verwerken.”

In 2012 begon Saskia met suikervrij eten. Dat leerde haar veel, maar het werkte niet. Door suiker uit haar dieet te schrappen, creëerde ze obsessieve gedachten over eten. En werden haar snaai- en snoepbuien heftiger. Dit herken ik zelf enorm.

Saskia beschrijft het als een voedselobsessie. Ze had nergens anders meer ruimte voor in haar hoofd. Ze droomde over eten en merkte dat haar obsessie haar dagelijkse gang van zaken overnam.

Saskia vertelt: “Ik besloot er mijn werk van te maken en startte een website over suikervrij eten. Dit mondde uit in een foodblog imperium. Ik stond het toe dat het mijn leven overnam.”

Op een gegeven moment werd Saskia door een uitgever benaderd om een kookboek uit te brengen.

Ze vertelt: “Ik vroeg me steeds vaker af wat ik nou eigenlijk aan het doen was. Ik zag in dat ik gezondheid boven het genieten van eten plaatste. Dat ik niet meer van kon genieten van mijn eten.”

“Toen ben ik in de voedingspsychologie gedoken en veranderde mijn visie. Ik deed een belangrijk inzicht op: hoe meer mensen diëten, hoe zwaarder ze zijn. Diëten werkt dus helemaal niet. Zo belandde ik bij intuïtief eten.”

Saskia beschrijft de verandering die ze doormaakte: “Ik werd veel relaxter met voeding. Ervoer een nieuwe connectie met mijn lichaam.”

“Ik voel aan mijn lijf wanneer ik honger heb en waar ik trek in heb. Door die toegenomen vrijheid kan ik emotionele en fysieke honger onderscheiden. Ik weet nu dat drop me niet van mijn emotionele honger afhelpt.”

Saskia vertelt dat ze leerde om op andere manieren met emoties om te gaan. Zo kon ze een keuze maken tussen een zak drop of schrijven in haar dagboek.

Ze adviseert: “Geef jezelf de ruimte om met jouw emoties om te gaan op een manier die goed voelt voor jou. Zo leer je wat bij jou past.”

“Ook heb ik geleerd hoe ik me voldaan kan voelen over eten. Ik eet niet alleen broccoli omdat het gezond is, maar voeg pindasaus toe omdat ik me ook voldaan wil voelen. Die balans vind ik nu veel makkelijker.”

Door intuïtief te eten ervoer Saskia een nieuw gevoel van vrijheid. Ze kon weer schaamteloos genieten van haar eten en voelde zich gelukkiger.

Ik kan me voorstellen dat ook jij een einde wilt maken aan obsessief bezig zijn met je eten. En dat jij weer van je eten wilt genieten. Maar welke stappen kun je zetten om uit die spiraal te stappen?

Saskia legt uit: “Een van de eerste stappen is je bewust worden van welke regels jij hebt rondom eten. Schrijf ze op. In hoeverre doe jij je best om daaraan te voldoen? Bijv. geen producten met tarwe of toegevoegde suiker eten. Of niet meer eten na 20.00 uur ’s avonds.”

Dit is een eerste stap om je bewust te worden van al die regels en ze zo los te kunnen gaan laten.

Daarnaast adviseert ze: “Zoek steun en support. Een groep met gelijkgestemde mensen die net als jij die regels rondom eten willen loslaten. Een plek waar je leert dat het oké is om te falen en dat je jezelf mag accepteren zoals je nu bent.”

Saskia: “Zodra je jezelf de vrijheid geeft alles te eten, word je minder obsessief. Je gaat van je hoofd naar je lijf en voelt beter aan wat jij nodig hebt. Je ontdekt een vorm van gezond eten die bij jou past: authentiek eten.

Weet dat jouw proces tijd nodig heeft en je één stap vooruit en twee stappen terug gaat. Omdat de dieetcultuur zo in deze maatschappij verankerd is, is het onmogelijk om niet getriggerd te worden en niet weer in die restricties te stappen. En dat is helemaal niet erg.”

Saskia geeft tot slot mee: “Als je een ding onthoudt uit dit verhaal: je bent niet stuk! Er is niks mis met je wanneer je obsessief bezig bent met eten, je hebt alleen te leren dat je ok bent zoals je bent.”

Wil ook jij je perfectionisme rondom eten loslaten? Saskia geeft een gratis masterclass over dit thema. Deze vind je op blijdieetvrij.nl/masterclass. Op Instagram vind je Saskia via @saskia_koopman.

Herken je dit thema? Laat het me weten via een DM op Instagram. Je kunt me vinden via @evelien_bijl.

Liefs,

Evelien

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *