Hoe deal je met een gebroken hart?


Je ziet het al aan het onderwerp van deze pagina: er is een einde gekomen aan mijn relatie en het kwam voor mij een beetje als een shock. 

Hoewel ik niet had verwacht deze podcast zo snel op te nemen leek het mij 3 dagen nadat het uit was gegaan toch heel waardevol om te delen hoe ik met mijn gebroken hart omga en wat de dingen zijn die mij hierbij het beste helpen.

In aflevering #160 van de Perfectionismepodcast geef ik je mijn beste tips. Ik vind zelf dat ik hier echt als een baas mee omga, en ik gun het iedereen om zichzelf supergoed te steunen in zo’n pijnlijke tijd.

Hoe deal je met een gebroken hart?

 • Huil!
  • Welke triggers wil je liever even vermijden? (Ik heb bv meteen alle spulletjes in huis die ik van hem gehad heb, weggelegd in een kast)
  • Welke triggers wil je juist opzoeken? Er komen bij mij soms liedjes naar boven die ik luister, juist om dieper het gevoel in te gaan. Blijf van Wende bv. Tegelijk ben ik er nog niet aan toe om een playlist die we samen gemaakt hadden, te gaan luisteren.
 • Zoek steun
 • Welke afleiding helpt jou nu?
  • Voor mij: kleren aan, douchen, opmaken, rondje lopen
   • Werken
   • Ook andere mensen horen met hun verhalen
 • Praat 
  • Tegen jezelf 
 • Schrijf
  • Wat is er gebeurd? Rondom de break-up
  • Waar ben ik boos over?
  • Waar ben ik verdrietig en gekwetst door?
  • Waar heb ik spijt van?
  • Wat is het verhaal van onze relatie? Hoe begon het? Wat was er mooi? Zag ik al eerder tekenen dat het niet helemaal goed zat? Hoe voelde dat voor mij? Wat gebeurde er bij de ander (voor zover je dat weet)?
  • Later; waar ben ik dankbaar voor?
 • Weet dat je het goed doet. Het idee dat je je goed zou moeten voelen, is belachelijk. Ik ben nu dankbaar voor elke 5 minuten dat ik me kalm en ok voel
 • Zelfverwijt voor wat er mis is gegaan in de relatie, heeft geen zin. ‘Als ik dit maar had gedaan, waren we nu misschien nog samen’ Boos zijn op jezelf hoeft niet.
  • Neem al die dingen waar en schrijf ze op als ‘hier heb ik spijt van. Hier leer ik van’
  • Schrijf er meteen onder waarom je wel begrip hebt voor dat je dit deed. Of hoe je hier alsnog van hebt proberen te leren.
  • Doe alsof je een vriendin hoort zeggen wat zij zichzelf allemaal kwalijk neemt. Wat zou je tegen haar zeggen? Als je dit moeilijk vindt, zoek dan iemand in je omgeving op die je onvoorwaardelijk steunt en leg deze dingen voor. 
 • Als je nog hoop koestert dat het misschien goed kan komen, wees dan wel heel eerlijk en neem eerst de tijd om te evalueren wat er precies is misgegaan. Zowel aan jouw kant als aan de kant van je partner
  • Ik heb de dingen opgeschreven waar hij en ik aan zouden moeten werken als we samen verder zouden gaan. En de dingen die ik nu inzie die hij dan ook zou moeten inzien, anders heeft het geen nut. (Natuurlijk moet hij dit dan ook op een rijtje zetten en moet je het dan samen bespreken)
  • Ik heb geen idee of die vraag er überhaupt ooit komt, maar hiermee wapen ik mezelf vast voor het eventuele punt dat dat er komt
  • Het is vanuit emotie heel makkelijk om weer te denken ‘natuurlijk wil ik je terug’, maar als er niks verandert, gaat dat alleen maar pijn doen
 • Er zit geen limiet of meetlat aan liefdesverdriet. Een relatie die na 4 maanden uitgaat, kan meer pijn doen dan een relatie die na 6 jaar uitgaat. En er is geen regel voor hoe lang je er verdriet over mag hebben. Cut yourself some slack.

Mocht je iemand kennen met een gebroken hart, stuur deze aflevering dan gerust naar ze door!

Heel veel liefs,

Evelien

P.S.: Vind jij het weleens lastig om een knoop door te hakken? Op zaterdag 28 mei geef ik een gratis webinar over keuzes maken als perfectionist. Meld je nu aan via www.evelienbijl.nl/keuzes.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *