Geïntimideerd door jou


Als ik heel eerlijk ben, voelde ik me laatst geïntimideerd door iemand. Deze vrouw kwam op mijn pad omdat we allebei een coachtraject bij businesscoach Ninke van der Leck volgden. Nog voordat ik haar ontmoette, had ik mijn oordeel al klaar.

Herken jij dat je een nieuw persoon ontmoet en meteen een oordeel hebt? En dat dat oordeel achteraf helemaal niet blijkt te kloppen? Dit gebeurde mij ook. Ik deed een nieuw inzicht op en besloot een podcast op te nemen. Nieuwsgierig? Luister ‘m nu:

Voordat ik deze vrouw in levenden lijve ontmoette, googelde ik driftig alle deelnemers – want natuurlijk bestond er een groepsapp waarin ik alle namen kon zien. Over iedereen was ik superenthousiast, op één iemand na.

Bij haar dacht ik: “Grrrr.” Een hele knappe vrouw, superslank, met mooi haar en prachtige kleding. En ook nog eens professioneel. Ik keek tegen haar op en dacht: “Zij is vast professioneler dan ik. Verder dan ik. Slimmer dan ik.”

Toch besloot ik de ontmoeting open in te gaan – bewust dat mijn twijfels voortkwamen uit de angst om niet genoeg te zijn.

Ze bleek extreem vriendelijk, open en helemaal niet arrogant – maar juist de meest bescheiden persoon ever. Ze vertelde me dat ze een online programma wilde maken, maar niet wist waar ze moest beginnen. Toen dacht ik: “Hé, dat heb ik al gedaan! Ik wil je helpen.” En dat deed ik.

Tijdens ons gesprek zei ze: “Maar jij hebt het al goed voor elkaar. Jij hebt je doelgroep al helder. Jij hebt al ervaring. Jij hebt al meer duidelijkheid.” Wacht eens even! Zij had hetzelfde beeld van mij als ik van haar, waardoor ze aan zichzelf ging twijfelen.

Zo kan ook jij je laten tegenhouden door het beeld dat jij van anderen hebt. Het idee dat zij verder zijn dan jij.

Weet dan: zo kijken er ook mensen naar jou. Voelen mensen zich door jou geïntimideerd en denken ze dat jij het goed voor elkaar hebt.

Bovendien weet je niet wat er bij anderen speelt, waar zij mee worstelen en wat zij voelen. Het perfecte beeld dat we van anderen hebben, blijkt vaak niet te kloppen.

Herken jij je in mijn voorbeeld? Vraag jezelf dan eens af:

  • Door wie voel jij je weleens geïntimideerd? Bij wie heb jij het beeld (gehad) dat hij of zij het perfect voor elkaar heeft?

 

  • Wat gebeurt er bij jou vanbinnen? Welke twijfels heb je? Welke gevoelens ervaar je?

 

  • Denk terug aan een situatie waarin jouw perfecte beeld van iemand in realiteit anders bleek te zijn. Je ontdekte dat hij of zij ook maar een mens is, met worstelingen en successen – net als jij. Hoe veranderde jouw beeld van die persoon toen je hem of haar beter leerde kennen?

 

  • Hoe kun jij je door iemand laten inspireren? Wat doet hij of zij al wat jij ook wilt? Denk aan een online programma maken, een bedrijf starten of meer ontspannen in het leven staan.

 

  • Merk jij dat je je door twijfels en vergelijken laat tegenhouden om te doen wat je graag wilt? Roep jezelf een halt toe. Bedenk dat de ander ook ergens begonnen is, zijn of haar best doet en aan het leren is. En dat jij dit ook kunt doen!

Laat je niet tegenhouden door jouw criticus die jou met anderen wil vergelijken. Je criticus probeert jou slechts klein te houden. Vergelijk waar jij nu staat niet klakkeloos met waar iemand anders staat. Laat je in plaats daarvan door anderen inspireren. En weet dat jij net zo veel kansen hebt als een ander.

Ik hoop dat je wat aan deze blog en podcast hebt gehad. Herken je dit thema? Laat het me weten via een DM op Instagram. Je kunt me vinden via @evelien_bijl.

Liefs,

Evelien

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *