De groeimindset: van een gevoel van falen naar stralen


Ongeveer vBrein groeiier jaar geleden had ik een lastige tijd. Ik voelde me onzeker in mijn werk en had het gevoel dat ik me moest bewijzen. Helaas zette ik mezelf daardoor zó onder druk, dat ik juist minder goed ging presteren. Op dat moment kwam ik het onderzoek over de groeimindset tegen, en dit veranderde de manier waarop ik naar mezelf ging kijken totaal. 

Carol Dweck, professor aan de Universiteit van Stanford, onderzocht het verschil tussen succesvolle en niet succesvolle mensen en ontdekte een verrassend simpel antwoord.

Wat blijkt namelijk: mensen die succes hebben, op welk gebied dan ook, hebben andere opvattingen over de ontwikkelbaarheid van hun intelligentie (of persoonlijkheid, kunnen dansen of noem maar op) dan mensen die dit niet hebben. De mate waarin je gelooft dat deze eigenschappen ontwikkelbaar zijn, bepaalt in grote mate de ontwikkelbaarheid ervan. In andere woorden: als je gelooft dat je je intelligentie kunt ontwikkelen, lukt dat je ook veel beter dan als je gelooft dat je intelligentie vaststaat.

Twee mindsets

In extreme vorm kun je zeggen dat er twee mindsets zijn (in werkelijkheid zijn er natuurlijk ook tussenvarianten, maar voor de duidelijkheid houd ik hier de twee uitersten aan).

De eerste is de statische mindset, waarbij mensen er vanuit gaan dat hun talenten vaststaan en weinig zullen veranderen gedurende hun leven.

De tweede mindset is de groeimindset. Mensen met een groeimindset geloven dat je bijna alles kunt ontwikkelen wat je wilt, als je er maar je best voor doet.

Mensen met een groeimindset blijken veel meer te bereiken dan mensen met een statische mindset. Bovendien ervaren ze een veel groter gevoel van vrije wil, waardoor ze ook nog eens een stuk gelukkiger zijn.

Toen ik las over de twee mindsets, herkende ik mezelf sterk in de statische mindset: ik geloofde dat al vastlag of ik mijn werk aankon of niet en dat ik dus mijn uiterste best moest doen om te laten zien dat ik een ‘topper’ was. Elke fout die ik maakte, gaf me het gevoel dat ik faalde als mens en ik zag het als het bewijs dat ik toch niet geschikt was voor mijn functie als management trainee.breinspier

Maar intelligentie en talent zijn toch aangeboren? Natuurlijk zijn alle talenten, van intelligentie tot goed kunnen voetballen, deels aangeboren. Maar zie talent als een plantje: de ene plantensoort heeft een grotere maximumlengte die hij kan bereiken dan de andere. Maar als je planten geen water, voeding en zonlicht geeft, zullen ze veel kleiner en ieler blijven dan wanneer je dat wel doet. Je kunt onze hersenen zien als een spier, die getraind kan worden. Kies jij ervoor om jouw hersenen te trainen om goed te worden in het gebied van jouw keuze, of geloof je liever dat dat toch niet lukt en geef je al bij voorbaat op?

Op welke manier hebben de verschillende mindsets invloed op je leven?

Ok, dus je komt verder in het leven als je echt gelooft dat je talenten te ontwikkelen zijn, maar hoe werkt dat dan precies?

Als we intelligentie als voorbeeld nemen, kun je over het algemeen zeggen dat mensen met een statische mindset graag slim over willen komen op anderen (intelligentie staat volgens hen immers vast, dus dan wil je graag bewijzen dat jij tot die selecte groep slimmerds hoort). Mensen met een groeimindset daarentegen, geloven dat intelligentie ontwikkeld kan worden en hebben daarom een sterke neiging om te leren.

Mensen met een groeimindset grijpen alle, soms moeilijke, kansen die het leven biedt aan om te leren en zich te ontwikkelen, waardoor ze uiteindelijk verder komen dan mensen met een statische mindset.

De ideeën van deze theorie hebben mijn leven sterk beïnvloed.  Ik probeer mezelf elke keer wanneer ik mezelf een statische gedachte ‘hoor’ denken, daar een groeigedachte tegenover te zetten. Dus wanneer ik denk: “O wat erg dat ik die fout heb gemaakt, dat moet ik echt niet meer doen!” probeer ik daarna te denken: “Ja, ik heb een fout gemaakt, wat kan ik hier nu van leren?“ Deze omschakeling heeft ervoor gezorgd dat ik, zowel in werk als privé, veel minder angstig ben over of ik het allemaal wel goed doe. Ik heb een groter gevoel van controle over mijn leven en het belangrijkste: ik heb weer lol in mijn werk omdat ik alle moeilijke dingen nu zie als situaties waar ik wat
van kan leren.

Dit klinkt allemaal leuk en aardig, maar hoe kom jij aan een groeimindset? Goed nieuws: als je dit stukje hebt gelezen en begrijpt, ben je al begonnen een shift te maken van een statische mindset richting de groeimindset. Puur het inzicht dat ons brein plastisch is en dat je dus van alles kunt ontwikkelen, helpt al! Daarnaast kan het helpen om eens een goed gesprek te voeren met een coach.

Veel succes!

Liefs,

Evelien

BewarenBewaren

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *