DATEN: de 3 grootste valkuilen voor perfectionisten (uit eigen ervaring…)


 

 

 

 

Woehoe, tijd voor een video over mijn favoriete onderwerp: daten en relaties!

De laatste tijd krijg ik in mijn praktijk steeds vaker vragen over deze onderwerpen en of ik mij als coach daar ook mee bezig hou. Natuurlijk! Het thema perfectionisme speelt natuurlijk ook dáár een rol in.

Als je mij al iets langer  kent, weet je dat ik in de tijd dat ik single was heel regelmatig dates had. Ik heb zelfs een keer meegedaan aan een televisieprogramma gericht op daten en relaties (ik zal je de details besparen). Ik vond daten superleuk en ik genoot er heel erg van.

Maar, als ex-perfectionist ben ik ook zeker geconfronteerd met de valkuilen die er zijn.

Daarom vertel ik je graag over de 3 grootste valkuilen + een bonus uitsmijter die ik bij perfectionisten  zie in het hele proces rond daten.

Bekijk meteen deze video en kom erachter wat die valkuilen zijn én waarom de dinsdagavond-check zo belangrijk is in het daten:

 

Als je de valkuilen liever nog even wilt nalezen:

Valkuil nummer 1: Je begint er maar niet aan

Ik snap het helemaal: daten is spannend en misschien zelfs eng. Je loopt het risico om afgewezen te worden en daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

  Maar onthoud: Je hoeft niet perfect te zijn om klaar te zijn om te daten of voor je aan een relatie kunt beginnen. Je bent nooit ‘af’!

Laat het gevoel dat je nog niet goed genoeg bent los en fuck it,  ga gewoon lekker op een date als je daar zin in hebt!

Valkuil nummer 2: Eindeloos twijfelen of dit wel DE persoon is voor jou

Ok, hier heb ik me zeker ook schuldig aan gemaakt. Maar je hoeft echt niet na één of twee dates al te weten of dit De Ware is of niet. Laat de lijstjes met voors en tegens even achterwege. Kijk eerst maar eens of je het naar je zin hebt met iemand. Pas als het wat serieuzer wordt, kun je over dit soort dingen na gaan denken. Je hoeft niet meteen te trouwen ( gelukkig niet in sommige gevallen, hahaha). Gun jezelf en de ander de tijd om elkaar beter te leren kennen, zonder de druk van ‘dit moet een serieuze relatie worden’.

Kleine sidenote: als je niet goed behandeld wordt, run for the hills! (Obviously)

Valkuil nummer 3: Twijfelen aan jezelf bij mislukking.

Misschien wordt het toch niets of loopt het anders dan je had gehoopt.

Zelf maakte ik vroeger als ik onzeker was omdat De Man In Kwestie niet overduidelijk liet merken dat hij me leuk vond allerlei analyses. uren heb ik in mijn dagboek geschreven, terwijl ik me afvroeg: ‘Wat heb ik verkeerd gezegd? Waarom reageerde hij niet leuk op mijn berichtje en wat betekent dat dan?’

Weet je, als het zo ingewikkeld gaat en jij krijgt echt het gevoel dat je moet veranderen voordat je leuk genoeg voor hem* bent: laat hem dan gewoon gaan.

Als het in het begin al heel moeilijk en klote gaat, bedenk dan hoe het over een paar jaar gaat.

Als een relatie of date dus op niets uitloopt, zegt dat niet dat er iets mis is met jou. Er was gewoon geen match tussen jullie. En ik  weet dat dat  enorm veel pijn doet, maar  weet dat het absoluut niet betekent dat jij niet goed genoeg bent.

En dan nog de uitsmijter: Een supergoed check om erachter te komen of je aan het daten bent met iemand die bij je past: hoe voelt het om een random dinsdagavond met hem* door te brengen? Je hoeft niet op zoek naar de ‘perfecte’ persoon, maar naar de persoon met wie het ook op zulke ‘gewone’ dagen fijn is! Want hoe mooi jouw idee van de ideale persoon ook is, uiteindelijk heb je nog zo’n 2730 dinsdagavonden samen voor de boeg en beter is het dan gewoon een beetje gezellig.

Ik ben heel benieuwd of je iets aan deze tips hebt. Als dat zo is,  wil je de video dan delen met iemand die hier ook profijt van kan hebben?

En wil je meer tips over het loslaten van perfectionisme in je relatie (of tijdens het daten)? Schrijf je dan snel in voor de gratis online training ‘De 7 belemmerende overtuigingen over relaties van perfectionisten’.

Een hele fijne dag verder!

Liefs,

Evelien

*Waar ik ‘hij’ en ‘hem’ gebruik, mag je natuurlijk ook ‘zij’ of ‘haar’ of ‘unicorn’ lezen 🙂 ♐???

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *