Drie dingen die je kunt doen als je niet blij wordt van je werk


Hey you,

Als je mij al een paar jaar kent, dan weet je dat ik niet altijd lekker op mijn plek zat qua werk. Ik heb hele toffe klussen gedaan, maar ook dingen waar ik vrij ongelukkig van werd. Gesprekken voeren met super negatieve, klagende medewerkers bijvoorbeeld, gadverdamme!

Even heel eerlijk: Doe jij op dit moment werk dat – op z’n best – prima is? 

Of voel je je soms totaal gestrest omdat je dacht dat dit je droombaan zou zijn, maar het valt in de praktijk nogal tegen? 

Zeker als je wat perfectionistisch aangelegd bent, kan het moeilijk zijn als je het gevoel hebt dat je net niet helemaal lekker uit de verf komt in je werk. 

Het goede nieuws is dat je hier vet veel van kunt leren waardoor je een stuk gelukkiger op je werk wordt – of dat in nu je huidige baan is of in een hele nieuwe functie. 

Veel cliënten die bij mij komen, zitten met de vraag of hun huidige baan eigenlijk wel echt bij ze past. Ik loop dan deze drie stappen met ze door in het coachtraject:

  1. Veel mensen zijn ‘way too involved’ met hun werk om het nog leuk te kunnen vinden. En het is moeilijk om duidelijk te krijgen wat je precies wel en niet leuk vindt aan je werk als je volledig overstressed bent. Dus start met het wat rustiger aan doen. Leuk is het toch al niet, dus waarom dan niet een beetje rustiger aan? Grote kans dat je het werk alleen al daardoor meer gaat waarderen! En als dat niet gebeurt, heb je in elk geval de ruimte om te bekijken wát je nu anders zou willen in een volgende baan. Actie: Neem elke dag een aantal keer een break, dender niet de hele dag door. Gebruik die pauzes om even tot jezelf te komen of juist om te kletsen met collega’s. ‘Brainbreaks’ zorgen voor minder cortisol (dus minder stress) en meer creativiteit, dus win-win als je je werk leuker wilt gaan vinden!
  1. Als je eenmaal wat meer rust in je hoofd hebt gecreëerd, kun je je afvragen: ‘Wat zegt het over mij dat ik het niet naar mijn zin heb in mijn werk?’ Om een voorbeeld te geven: ik ben lekker resultaatgericht en krijg snel dingen voor elkaar. Ik ben niet op mijn best als ik eindeloos gesprekken met mensen moet voeren die tot weinig concreet resultaat leiden. Daar word ik ook echt fucking ongelukkig van. Dus in werksituaties zal ik altijd zorgen dat ik dat soort situaties mijd en dat ik juist word ingezet voor het snel concreet dingen regelen. Het leuke is: je collega’s zijn waarschijnlijk alleen maar blijer met je als je vaker gaat doen waar jij goed in bent! 

Actie: Denk eens na over jouw unieke sterke punten of vraag anderen om jouw top 3 aan sterke punten op te schrijven. Is het misschien zo dat je in je huidige werk niet optimaal gebruik maakt van jouw talenten? Probeer de komende tijd eens of het al helpt als je wat meer vanuit jouw kracht gaat werken. Als je het ingewikkeld vindt om dit te doen, kan een coachtraject een goede ondersteuning zijn.

  1. De derde stap is om je af te vragen: “Wat zegt het over mijn werkomgeving dat ik hier niet blij word?”. Maak een lijstje van alles wat jij belangrijk vindt in werk, zoals hoe het contact met collega’s is, je reistijd, de inhoud van je werk, hoe je leidinggevende met je omgaat, enzovoorts. En scoor dan je huidige werk tegenover jouw eigen ‘benchmarklijstje’. Waar zitten de grote verschillen? Begin met de dingen waar je invloed op hebt. Als je bijvoorbeeld graag meer informeel contact zou willen, kun je natuurlijk prima aan je collega’s voorstellen om wat vaker te gaan borrelen of andere dingen buiten het werk te ondernemen. Er zullen ook dingen zijn die je niet zelf kunt beïnvloeden. Denk aan de totale sfeer in het gebouw waar je werkt. Zo kwam één van mijn cliënten erachter dat ze helemaal gek werd van zo’n verstikkende kantooromgeving en heeft ze nu besloten om een paar maanden de wereld rond te reizen. 

Actie: Maak dat lijstje, scoor je huidige werk, neem invloed op waar je invloed ligt en probeer te accepteren wat je niet kunt veranderen. En als dat té belangrijk voor je is, heb je in elk geval duidelijk dat je dat in een volgende baan anders wilt.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt gehad. Laat even weten wat jouw favoriete stap is en wat jouw eerstvolgende actie wordt!

Veel liefs,

Evelien 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *